Bezglutenowa perliczka duszona z jabłkami i gruszkami

2014-04-05 005

 

Mięso perliczki jest pyszne, delikatne i lekkostrawne, niestety rzadko obecne w sklepach i tym samym na polskich stołach. Jest dwa razy chudsze niż mięso kurczaków brojlerów. Noga zawiera 2,7% tłuszczu, zaś mięso z piersi – 1,1%. Zatem jest to najchudszy rodzaj drobiu, zawiera 151-160 kalorii w przeliczeniu na 100 g mięsa. Ma więcej białka niż mięso kurczaków, sporo nienasyconych kwasów tłuszczowych, małą ilość cholesterolu, witaminy B1 , B2 i E oraz bogactwo minerałów – magnez, potas czy żelazo. 1  Nic, tylko kupować  gdy jest okazja :-)

Składniki:

1 perliczka
majeranek tarty
pieprz ziołowy
ok. 1 szklanka soku jabłkowego bezpośrednio tłoczonego
3 jabłka
3 gruszki
1 cytryna
olej do smażenia
sól

Przygotowanie:

Perliczkę podzieliłam na części: nogi, skrzydła, pierś, korpus.  Mięso natarłam majerankiem, pieprzem ziołowym i solą, obsmażyłam lekko na patelni z każdej strony. Obsmażone kawałki mięsa włożyłam do zamkniętej brytfanny, podlałam sokiem i umieściłam w nagrzanym piekarniku. Mięso piekłam w temperaturze ok 200 st. aż do miękkości. W międzyczasie przygotowałam owoce: obrane i pokrojone w cząstki jabłka i gruszki skropiłam sokiem z cytryny i wymieszałam z ok 1-2 łyżkami majeranku. Ponieważ moje jabłka nie były zbyt kwaśne, do ich skropienia zużyłam prawie całą cytrynę. Owoce podprażyłam na patelni, tak aby pozostały twarde, ale obsmażyły się z zewnątrz. Dodałam owoce do brytfanny z mięsem, poddusiłam je razem w piekarniku pod przykryciem przez kilka minut, a potem bez przykrycia aż jabłka były miękkie, ale nie rozpadnięte, a mięso odchodziło od kości.

2014-04-05 006

Comments

comments

Print Friendly

Add a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *