Bezglutenowa zupa z soczewicy

bezglutenowa zupa z soczewicy
Smaczna, zdrowa i prosta w wykonaniu zupa z soczewicy.  Można przełożyć  do słoiczków, zamrozić lub zawekować i zabierać pożywny posiłek do pracy.  Soczewica zawiera bardzo dużo białka: ok 25g na 100g produktu. Jest bogata w błonnik, witaminy (B1, B2, B6, PP, kwas foliowy) i składniki mineralne (potas, fosfor, magnez, żelazo). Zupa z soczewicy to talerz zdrowotnych korzyści :-). I jest naturalnie gęsta bez glutenu i innych zagęszczaczy.

Składniki:

150 g czerwonej soczewicy
1 puszka pomidorów bez skórki
2 łodygi selera naciowego
2 cebule szalotki
pół papryki
1 łyżeczka kminku
1 bezglutenowa bio kostka rosołowa (opcjonalnie)
½ łyżeczki suszonych ostrych papryczek jalapeno
½ łyżeczki majeranku
mały ząbek czosnku lub ½ łyżeczki czosnku suszonego
1 litr wody
sól, olej do podsmażania
pietruszka, bazylia do dekoracji

Przygotowanie:

Kminek podprażyć na suchej patelni aby uwolnił aromat. Na patelnię dolać olej i podsmażyć na nim pokrojone drobno łodygi selera i cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodać pokrojoną paprykę i dalej podsmażać.  Na patelnię dodać przepłukaną soczewicę i chwilę poddusić razem. Zawartość patelni przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać pozostałe przyprawy i gotować tak aby soczewica zmiękła. Po ok. 10 minutach dodać pokrojone pomidory z puszki wraz z sokiem i pogotować jeszcze do miękkości wszystkich składników i przeniknięcia się smaków. Pod koniec gotowania zupę miksujemy, ja robię to niezbyt dokładnie żeby część składników zachowała strukturę. Podawać posypaną świeżą natką pietruszki.

2014-03-24 033

Comments

comments

Print Friendly
2 Comments

Add a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *