Bezglutenowe ciasto clafoutis z mąką z żołędzi

2015-06-21 009

Największym mankamentem ciast bezglutenowych jest suchość i krucha konsystencja, dlatego często uciekam się do francuskich wynalazków cukierniczych, typu clafoutis, które są zawsze miękkie i wilgotne dzięki ciastu typu nalesikowego. Przedstawiony tutaj przepis jest wariacją na temat clafoutis, a oryginał pochodzi z bloga Frichty.com.

Składniki:

– 500 g truskawek (w oryginale czereśni odpestkowanych)
– 3 jajka
– 100 ml oleju
– 250 ml jogurtu greckiego (w oryginale śmietanki sojowej)
– 150 g cukru
– 100 g mąki (u mnie Mix it Schar, w oryginale 100 g mielonych migdalów)
– 50 g wiórków kokosowych (brak w oryginale – dodałam żeby zrekompensować brak tłustych migdałów)
– 50 g skrobi ziemniaczanej
25 g mąki z żołędzi (w oryginale z kasztanów)
– 1 cukier waniliowy bezglutenowy
– 3,5 g suchych drożdży

Przygotowanie:

Wymieszać dokładnie suche składniki, najlepiej przesiane, dodać drożdże. Do suchej mieszanki dodać roztrzepane jajka, po wstępnym wymieszaniu dodać jogurt oraz olej. Do mieszania wystarczy drewniana łyżka, niekoniecznie mikser, skladniki ładnie się łączą. Na dno, wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej tłuszczem blachy wyłożyć część przekrojonych na pół owoców, przykryć ciastem, na wierzch wyłożyć resztę owoców. Piec ok. 45 min w 180 st. C.

2015-06-21 016

2015-06-21 015

 

11378906_1601509466789104_1952262872_n

Comments

comments

Print Friendly

Add a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *