Bezglutenowe kotlety z bobu

 

2014-06-24 006

Bób jadałam zazwyczaj w postaci podstawowej, czyli ugotowany i podany z masłem i solą. Okazuje się jednak, że to doskonała baza także do bardziej złożonych potraw. Przede mną wypróbowanie bobu w opcji sałatkowej. Na razie zajadam się pysznymi, bezmięsnymi kotlecikami, idealnymi na letni obiad.

Składniki:

– 0,5 kg bobu
– 3-4 ziemniaki
– 2 nieduże cebule
– 3-4 łyżki startego lub drobno pokrojonego sera żółtego
– 1 jajko
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej
– ¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
– pieprz i sól
– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
– bułka tarta bezglutenowa do obtoczenia
– olej do smażenia

Przygotowanie:

Bób ugotować do miękkości i obrać ze skórek. Ziemniaki ugotować. Cebulkę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć. Ziemniaki i bób rozdrobnić blenderem zostawiając trochę większych kawałków (nie na całkowitą papkę). Do masy dodać zrumienioną cebulkę, ser, jajko, mąkę ziemniaczaną i przyprawy. Formować kotleciki i obtaczać w bułce tartej, smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.

Comments

comments

Print Friendly

Add a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *