Bezglutenowe placki z cukinii

2014-04-04 010

 

Lubię wszelkie placki, ziemniaczane zawsze :-). Te placuszki z cukinii są alternatywą dla zapychających, ciężkich placków z samych ziemniaków.  Świetnie smakują z kefirem, są dobre również na drugi dzień, na zimno.  Właściwie proporcje zależą od naszych upodobań, można dać mniej ziemniaków, więcej marchewki – wtedy będą słodsze. Ja preferuję placki w wersji wytrawnej, a marchewkę dodaję żeby przemycić kolejne zdrowe warzywo dla małego niejadka.

Składniki:

– 500g cukinii (2 sztuki)
– 300-400g ziemniaków (4 sztuki)
– 1-2 marchewki
– 1 cebula
– mały ząbek czosnku
– 100g mixu uniwersalnego mąki bezglutenowej
– 30g mąki z ciecierzycy
– 2 jajka
– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
– sól, pieprz
– olej do smażenia

Cukinię zetrzeć na grubych oczkach i zasypać łyżeczką soli na ok 10 minut aby puściła sok, który należy odcisnąć i odlać. Marchewkę zetrzeć na drobnych oczkach. Na końcu zetrzeć ziemniaki aby nie miały czasu na czernienie. Cebulkę, natkę pietruszki, czosnek poszatkować drobno, połączyć z tartymi warzywami. Dodać mąki i jajka, wymieszać, doprawić i smażyć, nakładane łyżką, placki na rozgrzanym tłuszczu.

Comments

comments

Print Friendly
One Comment

Odpowiedz na „naleśniki ze szpinakAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *