Elafina – nadzieja na leczenie celiakii?

biology-220005_1280

Badacze z francuskich instytutów naukowych wraz z kolegami z Kanady i Szwajcarii wykazali, że ludzkie białko elafina odgrywa  kluczową rolę walce z reakcją zapalną typową dla celiakii. Zmodyfikowali także bakterię probiotyczną zdolną do  pobudzania produkcji elafiny  w jelitach myszy. 

Naukowcy z francuskiego Narodowego Instututu Badań Rolniczych (INRA) oraz z Narodowego Instytutu Zdrowia i Badań Medycznych(INSERM) wraz z naukowcami z Uniwersytetu McMaster (Kanada) oraz z Politechniki Federalnej w Zurichu (Szwajcaria) wykazali, że elafina, białko  o właściwościach antyzapalnych, występuje mniej licznie u pacjentów z celiakią niż u ludzi zdrowych.  Naukowcy rozpoznali, że elafina potrafi zapobiegać zniszczeniu bariery jelitowej podczas  stanu zapalnego a także jest zdolna wchodzić w reakcję  z enzymami odpowiedzialnymi za  nieprawidłowy rozpad glutenu: transglutaminazą 2.  W efekcie elafina zmniejsza toksyczność glutenu.

anatomy-160524_1280

W ramach wcześniejszych badań nad przewlekłymi chorobami zapalnymi jelit, takimi jak choroba Leśniowskiego-Crohna czy wrzodziejące zapalenie jelita grubego, w przebiegu których także zmniejszona jest produkcja elafiny,  te same ekipy badaczy z francuskich instytutów (INRA i INSERM) opracowały zmodyfikowany szczep bakterii Lactococcus lactis (są to probiotyki – nieszkodliwe bakterie mlekowe, często obecne w pożywieniu: kwasie chlebowym, serach, jogurtach)  Użycie tego rekombinowanego szczepu pozwala na produkcję elafiny w pożądanym miejscu i nakierowanie jej na właściwe działanie w organizmie. Jest to innowacyjna strategia leczenia, a jej pierwsze przedkliniczne rezultaty są bardzo obiecujące. Opracowany sposób dostarczania elafiny otwiera drogę dla nowych terapii nieswoistych zapaleń  jelit, które dotychczas mogły być leczone jedynie objawowo.

W najnowszym badaniu badacze zaaplikowali wcześniej opracowane, zmodyfikowane bakterie myszom nietolerującym glutenu. Wykazano, że elafina  dostarczona przez probiotyk  znacząco zmniejsza reakcję zapalną także w tym przypadku. Wyniki te dają obiecujące perspektywy na opracowanie kuracji umożliwiającej leczenie celiakii i wrażliwości na gluten.

http://commons.wikimedia.org/wiki/File:%D0%9C%D1%8B%D1%88%D1%8C_2.jpg

 

 

 

źródło

Comments

comments

Print Friendly

Add a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *