Naturalnie bezglutenowy sernik – bezsernik z kaszy jaglanej

bezsernik

Do sernika z kaszy jaglanej przymierzałam się długo. Po zrobieniu przeglądu internetowych przepisów, postanowiłam oprzeć swój wypiek na recepturze z bloga Kuchnia wegAnki. Za pierwszym razem, gdy robiłam to ciasto, wyszedł mi płaski lepki placek, więc do tortownicy o średnicy 25 cm podwoiłam objętość składników. Bezsernik smakuje podobnie jak sernik, goryczki z kaszy nie czuć w ogóle, jednak rodzina, która prawdziwe serniki je „na bieżąco” nie dała się nabrać 😉 Pytań i typowań było wiele, ale nikt nie zgadł, że głównym składnikiem jest kasza.

jagielnik

Składniki:

2 szklanki kaszy jaglanej
5 szklanek mleka roślinnego (w tym część płynna z puszek z mlekiem kokosowym)
1 szklanka cukru
2 puszki mleka kokosowego (o zawartości kokosa przynajmniej 80%)
1 szklanka wiórków kokosowych
8 łyżek soku z cytryny
+tłuszcz do wysmarowania blachy i wiórki do posypania

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną należy uprażyć na patelni i dokładnie wypłukać wrzątkiem, a potem zimną wodą, aby pozbyć się goryczki. Ja wykorzystuję wszystkie patenty naraz bo bardzo wyczuwam specyficzny posmak tej kaszy. Kaszę wystudzić (gdy tego nie zrobiłam powstało ciasto o konsystencji budyniowej), dodać cukier, sok z cytryny i gęstą część mleka kokosowego. Całość dokładnie zblendować. Dodać wiórki kokosowe i jeszcze raz wymieszać. Tortownicę posmarować tłuszczem i obsypać wiórkami kokosowymi. Wlać ciasto, a jego wierzch obsypać wiórkami. Bezsernik piec ok. 70 minut w temperaturze 180-200 st., aż całość będzie dość zwarta, góra przyrumieniona, a boki będą odchodzić od blaszki. Poczekać do zupełnego wystygnięcia, kroić i zajadać.

jagielnik

Comments

comments

Print Friendly

Add a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *