Pizza bezglutenowa

Kto nie lubi pizzy? Jest to potrawa, za którą na pewno tęskno wielu osobom, który musiały przejść na dietę bezglutenową. W Trójmieście nie ma (jeszcze?!)  lokalu, w którym można zjeść pizzę bez glutenu. Trzeba więc ratować stęsknione kubki smakowe własnoręcznie przygotowanym włoskim specjałem. Wbrew pozorom nie jest to takie trudne. Z pomocą przychodzą kulinarni blogerzy 😉 Ja też swój ulubiony, prosty i skuteczny przepis znalazłam na blogu Weroniki Madejskiej. Przedstawię Wam moją wersję dodatków i wykonanie.

Ciasto:

400g mixu bezglutenowego – do pizzy używam Schaer Mix B lub Piekarz Balviten
ok 300ml letniej wody
2 łyżki oleju lub oliwy
2 łyżeczki drożdży suchych
1/3 łyżeczki soli

Sos:

250ml (mniej więcej) przecieru pomidorowego (nie koncentratu, a przecieru z pomidorów)
4 łyżki ketchupu bezglutenowego
przyprawy: bazylia, oregano, czosnek suszone lub świeże – wedle uznania
(wszystko mieszamy)

mozarella – ok 300g
1 opakowanie szynki bezglutenowej Dulano z Lidl lub innej bezglutenowej wędliny
puszka ananasa
1-2 pomidory

Mąkę miksujemy (przyda się końcówka miksera z hakiem) z drożdżami, solą i olejem stopniowo dodając wodę. Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę, aż podwoi swoją objętość.
Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia i rozprowadzamy na niej ciasto. Ciasto smarujemy lekko olejem żeby nie nasiąkało i rozsmarowujemy sos.  Na sosie rozkładamy ser, a na nim resztę dodatków. Zapiekamy w nagrzanym do 220 st. piekarniku ok 20-30 minut.

Comments

comments

Print Friendly
2 Comments

Add a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *