Sernik bezglutenowy na spodzie z andrutów, z żelką brzoskwiniową

sernik bezglutenowy

Och jaki dobry! Sernik typu kremowy i „zbity”, ale bardzo delikatny. Zazwyczaj robię serniki bez spodów bo za dużo z tym zabawy, a niewielka różnica w smaku. Widziałam wiele przepisów dla mniej zaangażowanych cukierników ;-), gdzie szybkie i smaczne spody robi się z gotowych herbatników lub biszkoptów. Pomyślałam więc, że można spróbować też na wafelkach typu andruty, wyszło bardzo fajnie.

Składniki:

1 kg twarogu 3-krotnie mielonego
1 opakowanie serka mascarpone
5 jajek
1,5 szklanki cukru
¾ szklanki mleka
70 g masła
6 łyżek mąki bezglutenowej np. mixu Piekarz
2 opakowania budyniu

1-2 wafle andruty bezglutenowe na spód

na żelkę:
1 puszka brzoskwiń w zalewie
2 galaretki brzoskwiniowe lub inne w pomarańczowym kolorze

Przygotowanie:

Twaróg, mascarpone, jajka, cukier i mleko zmiksować z rozpuszczonym masłem. Dodać mąkę i budynie i połączyć mikserem wszystkie składniki. Dużą blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, a na dnie ułożyć wafle, jedną lub dwie warstwy, nie musi być prosto i równo, wafle mogę być w niektórych miejscach połamane i zachodzić na siebie. Na wafle wylać masę serową. Przycisnąć jeszcze palcem wafle do dna, aby upewnić się, że nie wypływają na górę. Blachę z sernikiem włożyć do nagrzanego do 180 st. piekarnika, piec ok 1- 1,5 h – zależy od piekarnika. Ja mam piekarnik gazowy, który mocno grzeje od spodu dlatego pod półką z sernikiem ustawiam naczynie z wodą, która paruje w trakcie pieczenia zapobiegając przypaleniu dna.

Gotowy sernik wyjąć do ostudzenia. Przygotować żelkę: zmiksować brzoskwinie z puszki razem z płynem, najlepiej w pojemniczku z miarką. Brzoskwiniowej papki wyjdzie ok. 700ml. Aby otrzymać litr żelki, w brakujących  300 ml gorącej wody rozpuścić 2 galaretki, następnie, szybko mieszając połączyć je ze zmiksowanymi brzoskwiniami. Otrzymaną masę galaretkową włożyć do lodówki, aby lekko stężała. Tężejącą masę wylać na sernik i całość wstawić do lodówki na całą noc.
Smacznego!

Wielkanoc bez glutenu.

Comments

comments

Print Friendly
One Comment

Add a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *